taalbad peuters spraak / taal ontwikkeling

Iedere dinsdag om 11:00 uur is er speltherapie voor peuters die zich nog niet zo goed verstaanbaar kunnen maken als hun leeftijdsgenootjes. In een klein groepje wordt er gespeeld met de peuters en krijg je als ouders inzicht in hoe je je kind het beste kunt stimuleren op spraak / taalgebied. We noemen dit een taalbad, waarin de peuter als het ware wordt ondergedompeld! De bedoeling is een aantal dinsdagen achter elkaar te komen. Vaak zie je dan in korte tijd al een flinke vooruitgang.

  

sociaal isolement 

Het is normaal dat peuters nog niet goed kunnen spreken en allerlei taalfouten en uitspraakfouten maken. Dat is juist zo schattig en aandoenlijk en hoort bij hun leeftijd. Maar goed communiceren kunnen de meeste peuters wel. Peuters die echt beduidend minder goed spreken en vooral veel minder goed communiceren dan hun leeftijdgenootjes raken vaak gefrustreerd en worden dan lastig in de omgang. Ze kunnen zich niet goed uiten op een prettige manier en nemen hun toevlucht tot non-verbale en vaak negatieve lichamelijke communicatie zoals schreeuwen, slaan, bijten of duwen en/of ze huilen snel en zonderen zich af. Hierdoor kan het gebeuren dat andere kinderen niet meer graag met ze willen spelen, met alle verdrietige consequenties vandien.

neerwaartse spiraal doorbreken

Kinderen met een spraak/taalachterstand kunnen ook op andere gebieden achterop raken, omdat ze niet mee mogen of kunnen doen en/of omdat ze niet lekker in hun vel gaan zitten en daardoor minder opnemen. Deze neerwaartse spiraal doorbreken is essentieel voor hun ontwikkeling.

weer genieten van je kind en van alledaagse dingen

Door de spraak/taalontwikkeling te ondersteunen en te stimuleren krijgen de kinderen weer meer zelfvertrouwen en kunnen ze weer meer deel gaan uitmaken van hun omgeving. Voor de ouders wordt het veel makkelijker om weer van allerlei sociale dingen te gaan genieten en bijvoorbeeld weer eens ergens op bezoek te gaan zonder steeds als politieagent op te treden!

taalbad

Als je zorgen of twijfels hebt over de spraak/taalontwikkeling van je kind, maak dan een afspraak voor een intake-gesprek. Met de logopedist bespreek je vervolgens of een taalbad nodig is en wat het te doorlopen traject zou kunnen zijn.

 Inschrijfformulier Peuter speltherapie